To jedzenie chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza
DANUTA CAPIGA • dawno temuIdea slow food to protest przeciwko pośpiechowi, jaki wdarł się do naszego świata, ten ruch jest zaprzeczeniem fast food. Styl życia skłania nas do coraz większego pośpiechu. Ten pęd życia przenosi się na konsumpcję. Gorąca kanapka w barze, danie odgrzewane w mikrofali, to codzienność. Nie mamy czasu na posiłek i delektowanie się nim, nie dbamy też o jakość pożywienia. A przecież od tego, co jemy, zależy nasze zdrowie.
Ruch slow food (powolne jedzenie) stał się organizacją aktywną na całym świecie. Jego celem jest propagowanie kuchni regionalnych, produktów ekologicznych oraz celebrowania posiłków.
Żywność w stylu slow food to żywność niskoprzetworzona, wytworzona metodami tradycyjnymi, bez sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, polepszaczy smaku i zapachu. To tradycyjne wędzenie, duszenie, marynowanie, dojrzewanie, wyciskanie. Wszystkie produkty wykorzystane do produkcji są pochodzenia naturalnego.
— Trend slowfoodowy widzimy w prawie każdej restauracji, na każdym targu, również w tzw. food trucking. Producenci restauratorzy szukają alternatyw dla tego, co daje nam dzisiejszy świat, czyli szybkości i miernoty, bo tak można określić to, co kupujemy w dużych sieciach sklepów. Alternatywą są idee slowfoodowe, które zakładają, że producenci biorą sobie do serca to, że ważne jest, czym karmią ludzi i jaki produkt im sprzedają – mówi Krzysztof Stelmach, współorganizator targów Slow Market nad Wisłą.
Ludzie tak są przyzwyczajeni do polepszaczy smaku, że nie potrafią rozpoznać naturalnego smaku jabłka, sera, wędliny, a nawet uważają, że ta naturalna żywność im nie smakuje.
Idea slow food dąży do uwrażliwienia ludzi na pierwotne smaki, zakłada jedzenie w spokoju, powoli, bez pośpiechu i w skupieniu. Ma też ona szerszy wymiar, polegający na zwolnieniu obrotów, na zatrzymaniu pędu życia i skierowaniu się w stronę natury. Na zwrócenie uwagi na producentów ekologicznych, małych wytwórców i ich wspieraniu. Producent slow nie używa nawozów sztucznych i różnych polepszaczy. Dzięki temu jego żywność ma unikalny smak i zapach i dużo więcej wartości odżywczych. Nie działa alergennie, nie wywołuje zatruć pokarmowych, chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze