Jesień to skrzynia pachnących jabłek. Wszędzie ich pełno - na bazarach, w warzywniakach, a nawet na niektórych drzewach. Cieszą barwą kolorów i zapachów. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki i biszkopty nadziewane jabłkami. Mój przepis na jabłecznik to delikatne, puszyste ciasto z soczystymi jabłkami i bardzo słodką kruszonką.
Składniki:
1kg jabłek,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
2 jajka,
szklanka cukru,
0,5 szklanki oliwy,
2,5 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
łyżeczka cynamonu.
Kruszonka:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
150g masła.
Jak przyrządzić?
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jogurt i oliwę.
Składniki mieszamy mikserem.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki.
Przygotowujemy kruszonkę.
Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło i wszystkie składniki wygniatamy palcami aż powstaną grudki.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki wlewamy ciasto, układamy jabłka, posypujemy cynamonem, a na wierzchu kruszonką.
Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Jak podawać?
Podajemy do kawy z puszystą mleczną pianką, posypaną cynamonem lub startą gorzką czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |