Najsmaczniejsza jest na początku lata, kiedy wszystko dorasta po raz pierwszy.Młoda włoszczyzna i ogrodowy koper nadają jej szczególny smak. Bardzo delikatna,niegdyś chętnie gotowana dla dzieci. Niektórzy podają tę zupę "czystą", wyciągającprzed podaniem włoszczyznę, z którą się gotowała. Dodają jej zawiesistości łyżką mąkirozmieszaną w śmietanie. Ja pozostawiam wszystkie jarzyny (poza cebulą) w zupie.Rezygnuję z mącznej zawiesistości.
Składniki:
- 1 włoszczyzna,
- 1 nieduża cebula,
- 1/2 opak. śmietany 12% (oczywiście może być inna procentowo),
- 30 dkg żeberek cielęcych,
- 1 pęczek koperku ogrodowego,
- 1 łyżka mąki (niekoniecznie),
- 1 listek bobkowy,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy cielęcinę na wywar z 2 litrami wody. W trakcie gotowania wywaru dodajemydo garnka 1 niedużą cebulę, listek bobkowy i w końcu włoszczyznę. Jeśli chcemy mieć wersjępełnojarzynową tej zupy, włoszczyznę wrzucamy pokrojoną. Jeśli chcemy się jej pozbyći podać czystą zupę; jarzyny wrzucamy w całości. Solimy do smaku.
2) Kiedy wywar na zupę jest gotowy, zajmujemy się koperkiem. Połowę pęczka (tę bliższą korzonków) skrawamy dość drobno i smażymy 1-2 minuty na rozgrzanej patelni. Wrzucamy do zupy.
3) Garnek odstawiamy z ognia. Wyjmujemy mięso. Śmietanę mieszamy z mąką, jeśli lubimy nieco gęściejsze zupy.Następnie wlewamy kilka łyżek zupy do śmietany, mieszamy. Potem całość wlewamy do garnka z zupą.
4) Powoli zagotowywujemy ostatni raz. Odstawiamy na chwilę, by wszystkie smaki się połączyły.Pozostałą część skrojonego koperku wrzucamy bezpośrednio do garnka i mieszamy z całością.
Jak podawać?
Najsmaczniejsza jest z lanymi kluskami, których wykonanie jest proste, a przepis znajdziecie w tym samym wydaniu Oliwki.Zupę koperkową można podać z ziemniakami (drobno pokrojonymi i ugotowanymi w zupie) lub z ryżem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |