Od dawna obecna na naszych stołach - dzisiaj nieco zapomniana, choć wcale na to nie zasługuje.Niegdyś tylko dla zamożnych (o delikatnych podniebieniach). Ma w sobie kwaskowatość,którą tak lubimy w zupach.
Składniki:
- 30 dkg cielęciny z kością,
- 1 mała włoszczyzna (tzn.: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora),
- 1 cebula,
- 2 litry wody,
- 1 cytryna,
- 1/2 opakowania śmietany 12%,
- sól, pieprz,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- natka pietruszki,
- ew. trochę koperku,
- ryż.
Jak przyrządzić?
1) Do garnka z zimną wodą wkładamy mieso, liść bobkowy, ziele angielskie i powoli gotujemy.Po 20 minutach od zagotowania wody wrzucamy włoszczyznę z zieloną pietruszką.
2) Cebulę podzieloną na mniejsze kawałki można poddusić nieco na maśle, bez rumienieniai wrzucić do garnka. Lub bezpośrednio bez duszenia wrzucić w całości do wywaru.Solimy wstępnie. Gotujemy jeszcze ok. 1/2 godz. W ten sposób otrzymujemy wywar mięsno-jarzynowy.Wegetarianie wybiorą wywar z włoszczyzny.
3) Z umytej cytryny skrawamy cienko nieco skórki.
4) Wywar przecedzamy. Do ostudzonego wlewamy śmietanę i sok z cytryny. Ilość zależy od naszychosobistych preferencji smakowych, ale 1 sztuka w zupełności wystarcza. Solimy. Można dodaćnieco świeżo skręconego pieprzu.
5) Wybieramy ładniejsze kawałki cielęciny z gotowania i kroimy na drobne kawałki. Dodajemyje do gotowej zupy.
Jak podawać?
Najsmaczniejsza jest z ryżem (patrz: przepis "Ryż do zupy"). Na talerz kładziemy porcję ryżu. Podgrzewamymocno zupę i podajemy w ogrzanej wazie z ryżem lub bezpośrednio na talerzach. Dekorujemy skórkęcytrynową i cieniutkimi, małymi kawałkami cytryny. Na wierzch sypiemy zieloną pietruszkęlub koperek. Ten ostatni w nieprzesadnej ilości, aby jego zapach i smak nie zdominowałdelikatnego smaku zupy.
Uwagi:
Smaczna również w wersji bezmięsnej. Wykwintna. Delikatna w smaku, kwaskowata.Świetna jako początek długiego, uroczystego obiadu. Zaostrza apetyt. Do zrobienia w każdym domu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 12 zł |