Ziemniaki zapiekane z boczkiem - Przepis

Przepis kulinarny
Ziemniaki zapiekane z boczkiem Zobacz 7 zdjęć

Gdy zaczęliśmy interesować się kuchniami innych kultur i zwracać uwagę na zdrowe, lekkostrawne potrawy, ziemniak popadł w niełaskę, lub po prostu nam się znudził.Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.

Składniki:

8 ziemniaków,
10 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach,
15 dag pieczarek,
cebula,
papryka,
sól,
pieprz,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie.

Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.

Z każdej połówki wydrążyć miąższ ze środka.

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę.

Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną.

Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełnić wgłębienia w ziemniakach i przykryć plasterkami wędzonego boczku.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż boczek będzie chrupiący.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Ziemniaki zapiekane z boczkiem: Podobne przepisy

Ziemniaki zapiekane z boczkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy