Gdy zaczęliśmy interesować się kuchniami innych kultur i zwracać uwagę na zdrowe, lekkostrawne potrawy, ziemniak popadł w niełaskę, lub po prostu nam się znudził.Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.
Składniki:
8 ziemniaków,
10 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach,
15 dag pieczarek,
cebula,
papryka,
sól,
pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie.
Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Z każdej połówki wydrążyć miąższ ze środka.
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę.
Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną.
Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić wgłębienia w ziemniakach i przykryć plasterkami wędzonego boczku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż boczek będzie chrupiący.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |