Bez chrzanu trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny, w ludowych wierzeniach był on symbolem siły fizycznej. Ma też duże wartości odżywcze, a to za sprawą witaminy C, w którą jest bogaty. Zyskał popularność jako dodatek do mięs, kiełbas i różnego rodzaju wędlin. Bardzo znany jest w połączeniu z buraczkami. Zupa z dodatkiem świeżo startego chrzanu ma wyrazisty smak, jest pachnąca i naturalnie pikantna.
Składniki:
20 dag wędzonych żeberek,
3 białe kiełbasy,
2 czubate łyżki świeżo startego chrzanu,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
łyżka majeranku,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
pół szklanki słodkiej śmietanki,
kwasek cytrynowy,
sól, pieprz,
łyżka mąki,
4 jaja.
Jak przyrządzić?
Do 1,5 l wody dodać wędzone żeberka, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodać starty chrzan, rozdrobniony czosnek, białą kiełbasę i chwilę gotować na bardzo małym ogniu.
Wyjąć kiełbasę, pokroić w plasterki i ponownie włożyć do zupy.
Żeberka można oddzielić od kości, pokroić i również dodać do zupy.
Zupę przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.
Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać do zupy.
Wszystko zagotować.
Na koniec dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Jak podawać?
Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |