Moc witamin – witamina A
MARTA MALARSKA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/fotolia-9688050-subscrip-7b819c9,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są konieczne by zdrowo i pięknie wyglądać. Jednak zarówno ich niedobór, jak i nadmiar może doprowadzić do negatywnych skutków w funkcjonowaniu ciała. Jakie są skutki awitaminozy oraz hiperwitaminozy witaminy Aoraz jakie produkty powinnyśmy spożywać, aby jej dostarczać.
Witamina A, zwana również retinol, witamina wzrostowa oraz beta-karoten, wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie i prawidłowy rozwój oraz koloryt skóry, dobry wzrok oraz chroni przed nowotworami.
Źródła witaminy A: ryby, tran, wątróbka, żółtka jaj, masło, olej roślinny, szpinak, morele, sałata, dynia, botwinka, szczaw, marchew, groszek, pomidor, śmietana, mleko, jagody, mango, ser żółty, koper i natka pietruszki.
Skutki awitaminozy: tzw. kurza ślepota, czyli problemy z widzeniem w ciemności, problemy ze skórą, suchymi i łamliwymi włosami oraz paznokciami, suchość i szorstkość skóry, brak apetytu i zmęczenie.
Skutki hiperwitaminozy: powiększenie wątroby i śledziony, bóle głowy, bóle stawów, wypadanie włosów, suchość i żółknienie skóry, krwawienie dziąseł, wymioty, brak apetytu, wymioty i drażliwość.
Katarzyna Strompowska
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze