Składniki:
- Dwie szklanki ryżu
- 1/2-3/4 litralitra bulionu
- dwie cebule
- dwa ząbki czosnku
- trochę kminku mielonego
- wiórki kokosowe
- oliwa
Jak przyrządzić?
Przepłukany ryż wspupujemy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę. Ryż smażymy kilka minut uważając by się nie zwęglił bo wtedy już po ptokach. Jak już ma dość, zalewamy bulionem (może być z kostki).
Przykrywamy i czekamy aż ryż wchłonie wodę.Na drugiej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę-dwie duże, konkretne cebulory, albo tyle ile uważamy za stosowne. Do usmażonej cebuli dodajemy kilka łyżek wiórków kokosowych i zmiażdżony czosnek i odrobinę zmielonego kminku. Tak przygotowaną substancję łączymy z ryżem. Zwala z nóg jako dodatek lub jako samodzielne danie.
Jak podawać?
na liściu bananowca :-))))
Uwagi:
Ważne by ryż nie był suchy, bo zatyka. Trzeba po prostu dusić pod przykrywką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Bart |