Składniki:
- 2-3 buraczki
- 2-4 marchewki
- 15 dag żółtego sera (najlepszy jakiś ostry)
- rodzynki (ok 10 dag)
- orzechy włoskie (5 całych + połówki do przybrania)
- czosnek
- majonez (najlepiej Hellmans)
Jak przyrządzić?
Buraczki (ugotowane!!!), marchewkę (surową!!!) i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, objętościowo po starciu ma być mniej więcej taka sama ilość marchewki i buraczków. Do marchewki dodajemy rodzynki (ilość rodzynek dowolna, w zależności jak kto lubi i jak słodka ma być sałatka, ja dodaję małe opakowanie sułtańskich, ok. 10 dag) i łyżkę majonezu, dokładnie mieszamy. Ser zółty mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem (ilość zależy od tego jak ostra ma być sałatka, ale nie mniej niż 1 ząbek). Do buraczków dodajemy kilka rozdrobnionych orzechów i łyżkę majonezu, mieszamy. Na spód salaterki wykładamy marchew z rodzynkami, smarujemy majonezem, posypujemy serem z czosnkiem, również smarujemy majonezem (może to być troche kłopotliwe, najlepszy w tej roli jest nóż), no i na koniec wykładamy buraczki z orzechami, smarujemy wierzch majonezem i dekorujemy połówkami orzechów.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania,tarka o dużych oczkach, miska, łyżka, nóż, deska do krojenia, praska do czosnku
Jak podawać?
doskonale smakuje sama, ale również może być podawana w charakterze surówki do drugiego dania
Uwagi:
Najlepiej smakuje jak postoi pare godzin w lodówce, ja ją robie z reguły wieczorem i wstawiam na noc do lodówki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Asia |