Sk艂adniki:
- cukier,
- niesolone orzeszki ziemne, laskowe lub migdaly
Jak przyrz膮dzi膰?
Na nieduza patelnie (najlepiej taka z nieprzywierajacym dnem) wrzucamy cukier, ok szklanki, moze poltorej. Uwazamy, by cukier bez przypalania zamienil sie w bialy plyn, czesto mieszamy. Jak cukier sie uplynni wsypujemy orzechy, tyle, by wypelnily mase ale nie wystawaly czy zachodzily na siebie.Czekamy mieszajac az karmel sie lekko zarumieni i wtedy zawartosc wlewamy na gleboki talez wylozony pergaminem.Czekamy az ostygnie ale nie zastygnie na kamien, wtedy kroimy w dowolne ksztalty, kladziemy na pergaminie znow i hop siup na stol!
Potrzebne przybory:
Patelnia, talez do zupy, pergamin spozywczy
Jak podawa膰?
Podawac pokrojona, jak male ciasteczka do chrupania.
Uwagi:
Wszyscy posiadacze slabych zebow powinni uwazac przy jedzeniu albo jesc jeszcze niezastygnieta potrawe, karmel bez dodatku mleka czy wody jest twardy jak glaz :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | duza |
Autor | Martana |