Składniki:
- 0,5 kg ryby (filety lub kostka)
- 1 czerstwa bułka
- 100 g cebuli
- 5 szt. jaj
- 25 g masło
- bułka tarta
- tłuszcz
- zielona pietruszka lub szczypiorek
Jak przyrządzić?
Przyrządzić masę rybną (oczyszczoną rybę zemleć wraz z namoczoną bułką i podduszoną celubą. Dodać jajko, przyprawy i dobrze wyrobić). Z przyrządzonej masy formować podłużne sznycelki. Obtoczyć w bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem na każdą porcję (1 porcja = 2 sznycelki) położyć usmażone na maśle sadzone jajko i posypać zieloną pietruszka lub szczypiorkiem.
Uwagi:
To danie można podawać z ziemniakami z wody jak i puree oraz sezonowymi surówkami. Smacznego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | piotuk |