Składniki:
- biały ser
- jaja (moga być same żółtka)
- olej
- panierka : bułka badź otręby
Jak przyrządzić?
Rozdrabniamy ser, do tego wbijamy jajo (masa ma mieć konsystencję jak na kotlety mielone),formujemy kuleczki, (ja robię małe bo fajniej wyglądają, ale wystarczą jak np. na pulpety), obtaczamy w bułce, potem w rozstrzepanym jajku i znowu w bułce.
Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy aż się ładnie zarumienią
Potrzebne przybory:
Miseczka do rozrabniania i do panierowania, patelnia, widelec lub łopatka do obracania na patelni
Jak podawać?
na ciepło, choć na zimno też są smaczniutkie :)) z kolorową surówką
Uwagi:
Do masy można też dodać odrobinę mąki, jeśli za rzadka wyjdzie.
Mozna też wrzucić uprażony słonecznik, soję, dynie, albo jakieś warzywka, jak np. drobno pokrojony brokuł.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mufaska |