Kluski śląskie

Przepis kulinarny

Składniki:

ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól

Jak przyrządzić?

Ugotować ziemniaki, przecisnąć dwa razy przez praskę, ubić w misce, wyjąć 1/4 część, w to miejsce wsypać na równo mąki ziemniaczanej, dołożyć wyjęta część. Zagnieść. Ja toczę wałek, kroję na równe kawałki, formuję kulki, a potem w każdej robię wgłębienie np. okragłą rączką noża (jak stempelki). Gotować w osolonej wodzie.

Jak podawać?

z karkówką w sosie, z sosem pieczarkowym, z gulaszem

Uwagi:

Nie dodaję jaja. Takie są miękkie i puszyste

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Autoraga

Kluski śląskie: Podobne przepisy

Kluski śląskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy