Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 20 dag margaryny do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 dag śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
1. Do rondelka włożyć margarynę do pieczenia, wsypac cykier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić
2. Do przestudzonej masy dodać żółtka, wsypać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
3. Ciasto przełożyć do prostokątnej, wąskiej formy posmarowanej margaryną do pieczenia i wsypanej bułką tartą.
4. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do spodu. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
5. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | viola-yo |