Sk艂adniki:
- 750g ugotowanych ziemniakow(ze skorka)i schlodzonych
- 1 lyzka masla,1 jajko
- 1/4l maslanki
- 750g porow, cebula
- 250g mieszanego miesa mielonego
- 75g chudego bialego sera
- 2 lyzki bulki tartej
- 50g wedzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- sol, pieprz, starta galka muszkatolowa
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki obrac, pokroic w plasterki, kilka rozgniezc widelcem (ok.50g). Naczynie do zapiekania wysmarowac maslem i wylozyc dno ziemniakami. Jajko rozbic z maslanka, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa i polac tym ziemniaki. Pory oczyscic, dokladnie wymyc i pokroic w cienkie plasterki. Cebule obrac i pokroic w kostke. Mielone mieso wymieszac z rozgniecionymi ziemniakami, cebula, bialym serem oraz tarta bulka, doprawic przyprawami.Na ziemniaki wysypac pory, na to wylozyc mase miesna. Na wierzchu ulozyc cienkie plasterki boczku.
Piec ok. 45 mniut w nagrzanym piekarniku do 160-180 stopni
Uwagi:
Te przepyszna potrawe powinno sie popijac zimnym piwkiem.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | przepis na 4 porcje |
Kaloryczno艣膰 | no dosc wysoka, ale to jedyny minus tej potrawy |
Autor | Ella |