Sk艂adniki:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 3 lyzeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
- lyzeczka kardamonu sypkiego badz pare ziaren lekko zmielonych
- 6 gozdzikow
- pol lyzeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 8 lyzeczek cukru (wedlug gustu 1-2 lyzeczki na 1 szklanke)
Jak przyrz膮dzi膰?
Mleko i wode wlac do garnka, wsypac herbate i wszystkie wymienione przyprawy + cukier. Wszystko razem doprowadzic do wrzenia (uwaga, zeby nie wykipialo). Po zagotowaniu, zmniejszyc ogien i jeszcze poczekac 2 do 5 minut az herbata nabierze aromatu.
Jak podawa膰?
Herbata jest swietna do wyrobow cukierniczych jak rowniez kuchni indyjskiej.
Uwagi:
Przed podaniem nalezy przelac przygotowany napoj przez drobne sito aby pozbyc sie fusow i przypraw.
Ta herbata indyjska moze byc robiona na wiele sposobow. Proporcje skladnikow, ktore wymienilam moga byc zmieniane wg indywidualnych gustow. Mozna sie nia dowolnie bawic zmieniajac nieco jej smak dodajac dodatkowo takie skladniki jak czarny pieprz w calosci, kolendre. Jezeli chcemy uzyskac Mocha Chai nalezy do gotowania dodac 1 lyzeczke kakao. Wtedy na wierzch do kazdej filizanki badz kubka dodac troche bitej smietany i posypac wiorkami czekoladowymi lub cynamonem.
Ktos kiedys powiedzial, ze herbata jest czyms wiecej niz tylko zwyklym napojem - to jest tajemnica, sztuka, sposob zycia, prawie jak religia.
I to stwierdzenie doskonale pasuje do opisu smaku Masala Chai, moim zdaniem najwspanialszej herbaty. Zycze dobrej zabawy przy wyszukiwaniu odpowiedniej dla kazdego z Was wersji.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 kubki |
Autor | Monyanek |