Składniki:
- 1,5 kg ryby (najlepiej filety)
- 10 cebul
- 2 pory
- 3/4 szkl. oleju
- mały koncentrat pomidorowy
- zalewa:
- litr wody
- 4-5 łyżek cukru
- 1/2 łyżki soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1/2 szkl. octu
Jak przyrządzić?
- rybę przyprawić, opanierować i usmażyć- cebulę pokroić w kostkę, pory w półkrążki i zeszklić w 3/4 szkl. oleju- do zeszklonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy- chwilkę przesmażyć (tak by koncentrat dobrze się połączył z warzywami)- ugotować zalewę i połączyć z porami i cebulką i porami, a następnie zalać tym rybę
Jak podawać?
Na zimno, chociaż ja nie mogę się powstrzymać i jem jeszcze ciepłą. Na pewno mile zaskoczycie tym gości - jeśli tylko lubią rybę.
Uwagi:
Rybka jest delikatna w smaku, dlatego smakosze kwaśnych potraw mogą zwiększyć ilość octu i koncentratu pomidorowego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasiunia |