Składniki:
3 całe jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kubeczek masła roślinnego (250 g), 1 opakowanie kleiku ryżowego, 1 opakowanie wiórków kokosowych 100 g.
Jak przyrządzić?
W sporej misce miksujemy jajka (całe, ale bez skorupek!) z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy masło i dalej miksujemy (może się lekko zwarzyć, ale to zupełnie nie przeszkadza). Dodajemy wiórki kokosowe i kleik ryżowy, bardzo dokładnie, mieszamy (jeżeli mikserem, to na wolnych obrotach, bo się śmieci naokoło). Masa jest trochę sucha, ale tak ma być. Półkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wykładamy na papier i rozgniatamy mokrą ręką, a następnie przykrywamy folią (plastikową) i rozwałkowujemy na całą powierzchnię blachy. Jest to trochę pracochłonne, bo ciasto się rozrywa i lepi (dlatego wałkujemy przez folie - spoko będzie dobrze). Ciasto ma mieć grubość ok. 5-7 mm. Zdejmujemy folię i radełkiem lub nożem kroimy ciasto na kawałki wielkości herbatników. Pieczemy w temp. 160 C na złoty kolor i studzimy. Gdy ciastka są już zimne dzielimy je na porcje i zjadamy. Długo i tak nie poleżą, bo są pyszne. Sama w domu muszę je dobrze chronić dla bezglutenowca przed sforą "glutenowców".
Potrzebne przybory:
papier do pieczenia (nie folia aluminiowa!)
Jak podawać?
Tak jak ciastka.
Uwagi:
Surowe ciasto od razu po przygotowaniu trzeba upiec. Nie przechowywać, tak jak np. czasem robimy z kruchym.
Jeżeli jakimś cudem się przytrafi, że jednak ciastka trochę poleżą, to nie można ich trzymać w szczelnym pudełku. Musi być dostęp powietrza. W przeciwnym razie mogą zjełczeć. Trzymać w suchym miejscu!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Roma |