Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 0,75 szkl. octu (10%)
- 3 szkl. przegotowanej, zimnej wody
- 2 duże cebule
- liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonego estragonu (niekoniecznie)
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukrydzy
- 1 mały słoik ogórków konserwowych
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, cukier do smaku
Jak przyrządzić?
Do miski wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cebulę pokrojoną w półplasterki i przyprawy (w tym łyżeczkę cukru) oraz umyte filety śledziowe, każdy filet kroimy na 2-3 mniejsze kawałki, wygodniej mieści się to wtedy w misce. Tak przygotowane śledzie wstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie, odsączamy śledzie i cebulę z zalewy. Filety kroimy w kostkę, przekładamy razem z cebulą do salaterki, dodajemy do tego pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy majonez, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy i jemy :)
Jak podawać?
Ze świeżym chlebkiem
Uwagi:
Pewnie można to zrobić szybciej na gotowych filetach śledziowych w octowej zalewie ale to już nie będzie to samo, u mnie w domu ta sałatka zawsze była robiona na własnoręcznie przygotowanych śledziach i taką lubię najbardziej. Smacznego :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | izolda |