Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki
- cała kostka margaryny (250 dag)
- pół szklanki mleka (ok 125 ml
- pół szklanki cukru (nieobowiązkowo dla dbających o linię :))
- dodatki: rodzynki, orzechy, wiorki kokosowe, - migdały w płatkach, po prostu co kto lubi
Jak przyrządzić?
1. Margarynę rozpuścić razem z mlekiem, niegotować.
2. Płatki, otręby i makę wymieszać.
3. Dodać do ciepłego mleka z margaryną, 2 min potrzymać na mały ogniu ciągle dość energicznie mieszając aby się nie przypaliło. Jeżeli dodajemy cukier choć to nie jest konieczne, należy go wspypać przed dodaniem mąki, płatków i otrębów aby dobrze się rozpuścił.
4. Po zestawieniu z ognia dodać rodzynki, orzeszki etc.
5. Formować małe ciasteczka i piec ok 20 min. w temp. 170 st. C.
Potrzebne przybory:
Piekarnik, papier do pieczenia (wtedy nie przywierają)
Jak podawać?
z ciepłym mlekiem albo kakao
Uwagi:
Jest to mała modyfikacja podobnego przepisu na zdrowe ciasteczka owsiane. Raz przygotowałem je według podanego przepisu i wyszły z nich gumowate bezsmakowe ciacha. Ogólnie nikomu nie smakowały dlatego postanowiłem trochę zmodyfikować przepis. Ciasteczka wychodzą bardzo kruchutkie, ale najlepiej smakują następnego dnia z ciepłym mlekiem albo kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 +/- 10 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Bart |