Składniki:
- 2 pomidory- 2 marchewki- maly brokul lub 0.5 opakowania mrozonych- szynka- zolty ser- ziola prowansalskiesos beszamelowy:- 2 łyżki masła- lyzka mąki- szklanka mleka- sól- pieprz- gałka muszkatolowa
Jak przyrządzić?
Marchewke obrac, pokroic w plastry (1-2 cm), podgotowac ale musi byc twardawa, brokuly ugotowac, także aldente (mozna razem z marchewka, tylko pozniej wrzucic, wode osolic) pomidory i szynke (wedle uznania) pokroic w grubą kostke, zetrzeć ser.Przygotowac sos: rozpuscic masło, dodac make, mieszając wlewac mleko, przyprawić sola, pieprzem i galka.Tortownice wysmarowac maslem, polac 3 lyzkami sosu, polozyc marchew na nią brokuly, pomidory i szynke. Posypac ziolami, polac sosem i posypac serem. Zapiekac w temp. 180 stopni ok. 25 minut, podawac z bulkami.
Uwagi:
Danie mozna zapiec w naczyniu zaroodpornym, ale goraco polecam tortownice, w naczyniu wyjdzie jakby bardziej ugotowane a nie pieczone. Zycze smacznego :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | duzo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | bzyk |