Składniki:
5 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. startych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana 36%, mleko słodkie w puszce gotowane ok. 2,5 godz (nie otwierać puszki!), masło do wymieszania z ugotowanym słodkim mlekiem, cukier puder.
Jak przyrządzić?
Z 5 białek ubić sztywną pianę i dodać do niej cukier, potem żółtka i ubijać aż piana będzie w miarę sztywna. Następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną , orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Średniej wielkości blaszke przygotować, oprószyć bułką tartą, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku - 160 st. C około 40 min. Ostudzony biszkopt przekroić i nasączyć. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i przełożyć nią biszkopt. Na górę wylać przygotowany krem z ugotowanego słodkiego mleka w puszce
Uwagi:
Ciasto na górze można udekorować pozostałą bitą śmietaną, jest przepyszne, delikatne i bardzo puszyste, mocno słodkie więc jak ktoś dba o linię nie może go zbyt dużo jeść.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agusia |