Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag sera pleśniowego typu brie
- 15 dag szynki gotowanej lub 4 parówki
- 2 pory białe części
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 szklanka wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 1,5 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki ugotować w łupinach i obrać. Pokroić na plastry lub ćwiartki i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy.
2. Pory pokroić w talarki, włożyć do roztopionego masła i dusić 4 minuty.
3. Szynkę lub parówki pokroić w kostkę, ser pleśniowy również.
4. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać śmietanę którą wcześniej mieszamy z wywarem, mieszając chwilę gotować.
Dodać ser pleśniowy, sól i pieprz do smaku gotować aż ser się w miarę rozpuści.
5. Pory i szynkę ułożyć na ziemniakach, wyrównać powierzchnię i polać sosem serowym.
6. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni i zapiekać 20 minut.
7. Przed podaniem posypać papryką i natką.
Jak podawać?
Potrawa może się trochę rozlatywać ale naprawdę jest pyszna! Nawet dla osób, które nie przepadają za serem pleśniowym tak jak ja.
Uwagi:
Śmietanę stosuję taką, która nadaje się do gotowania, inaczej się zwarzy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Madziara |