Składniki:
Ciasto: mąka pszenna 500, woda (ciepła), drożdże, sól, cukier. Sos: majonez, śmietana 12%, czosnek, bazylia, oregano, pieprz. Składniki: 1 pierś kurczaka, ser (ja daję różne, zazwyczaj również pleśniowy), pieczarki, cebula, brokuły (mogą być mrożone z woreczka, np. Hortex), bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Do dużej miski wsypać pół kilo mąki i dodać dużą szczyptę soli. Drożdże (30 g) rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać dużą szczyptę cukru. Wlać do mąki, mieszać, kontrolując konsystencję. Nie może kleić się do dloni, bardzo dobrze ugnieść, aż będzie jednolita solidna kula, przykryć ściereczką. Ustawić w cieplejszym miejscu, niż się ciasto wyrabiało. Ja ustawiam np. pod żarówką, która akurat jest oświetleniem podwieszonym pod szafką kuchenną. Musi być ciut cieplej. Po ok. 20-25 minutach wyjąć wyrośnięte ciasto i wałkować, uprzednio posypawszy blat mąką. Rozwałkować cienko (ja akurat takie ciasto lubię, bo jakbym chciał zjeść grube ciasto, to zrobiłbym sobie drożdżowca. W pizzy ciasto nie jest akurat najważniejsze, góra 30-40%). Posypać blachę mąką, położyć ciasto. Ja robię większe niż blacha, bo z nadmiaru ciasta robię tzw. rant, w który wkładam kabanos krojony na ćwierć i zawijam, może być każda inna kiełbasa, wtedy wiemy, że każdy pizzę zje w całości). Sos: składniki wymieszać, czosnek wyciskając. Składniki: kurczaka podsmażyć, żeby był ciut zarumieniony, brokuły (powiedzmy 10 szt. wielkości zapałki) rozmrozić, cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki, ser zetrzeć, ew. pokroić w plastry (pleśniowy). Ciasto zrobić w pierwszej kolejności. W ciągu tych 25 minut, kiedy rośnie, można zrobić sos i przygotować składniki. Wyłożone na blasze ciasto (z zawiniętymi w rant kabanosami) posmarować sosem. Na całej powierchni, prócz pogrubionych brzegów. Równomiernie. potem położyć pieczarki, cebulę, kurczaka i brokuły. Ser dodać po 15 minutach pieczenia, na 5 minut. Wymaga to wyciągnięcia pizzy na chwilę z pieca, ale dzięki temu ser będzie miał konsystencję ciągliwą. Można połowę sera dać wcześniej, jeśli ktoś lubi spieczony. Pizza gotowa jest po 20 minutach.Jeśli czegoś nie ująłem, to proszę o pytania. Pomogę.
Potrzebne przybory:
piec, miska, wałek, nóż i wg uznania
Jak podawać?
Bez sosu. Pizza broni się sama.
Uwagi:
Nie było imprezy, której ta pizza nie podbiła. To jest pizza, w której nie ma salami, szynki i pomidorów. Oryginał!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | derfidel |