Składniki:
Papier ryżowy, 5 grzybów mun, 50 g makaronu chińskiego, 1 średnia marchew, 1 cebula, 3 liście kapusty pekińskiej, 200 g mielonego mięsa, 1 jajko, 10 kiełków fasoli mung, 2 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Pojedynczy placek papieru ryżowego zanurzyć na moment w letniej wodzie i położyć na deskę, poczekać, aż zmięknie. Na placek położyć nadzienie z wymienionych składników i zawinąć jak gołąbki. Smażyć na głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Potrzebne przybory:
dowolne naczynie do smażenia w głębokim oleju
Jak podawać?
Podawać na gorąco z surówką, np. z kapusty. Bardzo dobre ze słodko-pikantnym sosem chili. Potrawa całkiem fajna.
Uwagi:
Przepis podany na opakowaniu papieru ryżowego najczęściej dostępnego w markecie REAL. Zamiast grzybów mun użyłem naszych suszonych podgrzybków. Zamiast makaronu chińskiego makaron sojowy.Kiełki fasoli mung odpuściłem sobie całkiem.Mimo tych niedoskonałości sajgonki były bardzo smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | lenel |