Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 żółtka, 5 łyżeczek cukru, 4 łyżeczki cappuccino, woda, mleko.
Jak przyrządzić?
Do wysokiej szklanki wsypujemy 4 łyżeczki cappuccino (smak dowolny, ja lubię waniliowe), zalewamy do połowy zimną wodą, mieszamy.Do shakera (jeśli ktoś nie ma, może być słoiczek) wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (koniecznie granulowanej, a nie startej na pył) i 3 łyżeczki cukru, zalewamy to odbrobiną wody, dosłownie odrobiną (tak żeby tylko zakryć wodą kawę i cukier) i wstrząsamy, aż powstanie pianka.W drugim naczyniu do 2 żółtek wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy łyżeczką. Do szklanki z cappuccino wkładamy piankę z shakera, a następnie wlewamy żółtko z cukrem. Kolejność jest bardzo ważna, ponieważ żółtko i tak opadnie na dno, ale tym sposobem smakiem żółtka przeniknie pianka i cappuccino. Na końcu wlewamy zimne mleko. Wkładamy do lodówki, samo wrzucenie kostek lodu nie starczy, ponieważ ubita w shakerze pianka jest stosunkowo ciepła, a tym samym mniej smaczna.
Potrzebne przybory:
szklanka, shaker (ew. słoik), łyżeczka
Jak podawać?
W wysokiej szklance z kostkami lodu. Pychota.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | qwertyou |