Składniki:
Naleśniki: mąka, mleko, 2 jajka, cukier 2,5 g, sól 5 g, bazylia, oregano, przyprawa do pizzy, ząbek czosnku. Nadzienie: salami 15 dag, szynka 10 dag, pieczarki - 4 duże, cebule - 2 średnie, puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, fasola, marchewka, groszek), ogórki w occie.
Jak przyrządzić?
Naleśniki: Zdaję sobie sprawę, że szkół przygotowywania naleśników jest tyle, ile osób, ale ja nie bawię się w ubijanie białek, potem dodawanie żółtek. Wlewam mleko, wbijam jajka, wsypuję mąkę, sól, cukier, wgniatam czosnek, do tego odrobina wody gazowanej, przyprawa do pizzy, oregano, bazylia, mikser i wszystko się miesza, aż osiągnie konsystencję taką, jaką powinno mieć ciasto naleśnikowe. Smażymy, a czosnek i włoskie przyprawy dają wspaniały zapach naszym naleśnikom. Nadzienie: salami i szynkę kroimy w kawałeczki (jeżeli mamy okrągłe salami np. Salami Pizza, śmiało można pokroić w ósemkę, to samo dotyczy szynki). Cebulę szklimy na patelni i dodajemy pokrojone nie za drobno pieczarki i wcześniej przygotowane salami i szynkę. Dosypujemy na patelnię pieprz mielony, sól, paprykę ostrą i troszkę przyprawy do pizzy. Podsmażanie musi trwać dosłownie 2-3 min. Jeżeli pieczarki i cebula puszczą sok, to należy zwiększyć gaz, aby szybko odparowało. Zawartość patelni wrzucamy do sporej miski, po czym dodajemy puszkę mieszanki meksykańskiej, ogórki pokrojono dosyć drobno. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Sos: każdy sos będzie pasował do tego typu dania. Osobiście jadłem z sosem tzatziki.
Uwagi:
Z braku dużej patelni smażyłem 2 naleśniki, układałem je na dużym talerzu, tak aby lekko na siebie zachodziły (ok. 5 cm), po czym na łączenie kładłem nadzienie, po czym wystające boki naleśników nakładałem na siebie na górze. Na wszystko kładłem 3 duże łyżki sosu i kilka plasterków ogórka. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | frytaman@o2.pl |