Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao. Masa mleczna: ½ szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 25 dag margaryny, 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego"). Polewa: 15 dag czekolady mlecznej, około 6 łyżek mleka.
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając, dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Reni |