Cukinia z czosnkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia, kucharek, 8 ząbków czosnku, mąka, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Średniej wielkości cukinię umyć i pokroić (razem ze skórką) w talarki grubości 1,5 cm. Po przełożeniu cukinii do miski oprószyć ją kucharkiem (ale trzeba uważać, aby nie przedobrzyć, inaczej potrawa będzie za słona) i wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na 2 godz. Po tym czasie kawałki cukinii wyjąć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. W tym czasie ząbki czosnku przepuścić przez praskę i zmieszać z sokiem z cukinii w misce. Kiedy warzywo będzie już usmażone, wszystkie kawałki cukinii zalać sokiem z czosnkiem i poddusić 20 sekund.

Potrzebne przybory:

miska, deska, talerz, patelnia

Jak podawać?

Z ryżem lub makaronem. Szczególnie polecam z mizerią lub pomidorami ze śmietaną.

Uwagi:

Gorąco polecam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania130 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt5 zł
AutorAsia Mazurek

Cukinia z czosnkiem: Podobne przepisy

Cukinia z czosnkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy