Składniki:
1 średniej wielkości cukinia, kucharek, 8 ząbków czosnku, mąka, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Średniej wielkości cukinię umyć i pokroić (razem ze skórką) w talarki grubości 1,5 cm. Po przełożeniu cukinii do miski oprószyć ją kucharkiem (ale trzeba uważać, aby nie przedobrzyć, inaczej potrawa będzie za słona) i wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na 2 godz. Po tym czasie kawałki cukinii wyjąć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. W tym czasie ząbki czosnku przepuścić przez praskę i zmieszać z sokiem z cukinii w misce. Kiedy warzywo będzie już usmażone, wszystkie kawałki cukinii zalać sokiem z czosnkiem i poddusić 20 sekund.
Potrzebne przybory:
miska, deska, talerz, patelnia
Jak podawać?
Z ryżem lub makaronem. Szczególnie polecam z mizerią lub pomidorami ze śmietaną.
Uwagi:
Gorąco polecam.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Asia Mazurek |