Składniki:
Mięso wieprzowe (np. łopatka bez kości) ok. 70 dag, warzywa (marchew, pietruszka, seler, kabaczek lub cukinia, kilka strąków fasoli szerokiej (opcjonalnie), sos sojowo-grzybowy (można go zastąpić sosem sojowym, ew. maggi), grzyby suszone (duża garść), listek laurowy, aronia (bez ograniczeń), marynowane papryczki chilli (tylko kilka!), sól czosnkowa (lub zwykła sól i odrobina czosnku), olej do smażenia, mąka do zaprawienia.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone mięso pokroić na kawałki i stłuc tłuczkiem do mięsa (czyli zrobić tzw. bitki), następnie mięso podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka. Warzywa opłukać i pokroić (marchew i pietruszkę w talarki lub półtalarki, kabaczka i seler w kostkę, a fasolę na dowolne kawałki). Dodać je do garnka, w którym mamy mięso, i zalać wodą (taką ilością, ile chcemy sosu - nie musi być to przykryte wodą). Papryczki chilli posiekać na drobne kawałki, pozbywając się najlepiej pestek, i dołożyć do reszty. Dodać jeden, dwa listki laurowe, garstkę aronii, dużą szczyptę soli czosnkowej, stołową łyżkę sosu sojowo-grzybowego i namoczone wcześniej grzyby (razem z wodą, w której się moczyły). Nie pieprzyć! - i tak będzie bardzo pikantne. Całość gotować, aż mięso będzie miękkie, na koniec zaprawić mąką, aby uzyskać odpowiednio gęsty sos i gotowe. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać z brązowym ryżem lub z ziemniakami.
Uwagi:
Potrawę tę wymyśliłam sama, nie mając pomysłu na obiad, a w lodówce stał słoik z papryczkami chilli, których samych nie idzie zjeść. Część składników można zamienić, wykorzystując to, co akurat ma się pod ręką, ja miałam właśnie to, co w przepisie jest zapisane. Doznania smakowe gwarantowane, potrawa zadowoli z pewnością męskie podniebienia, ponieważ to danie jest bardzo pikantne, ale myślę, że i płeć piękna będzie usatysfakcjonowana, ponieważ kompozycja smakowo-zapachowa jest naprawdę godna polecenia. Tak więc pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Porcje | 4 |
Autor | Magdalena |