Składniki:
25 dag suszonych grzybów, mały kartonik słodkiej śmietany, cebula, sól, pieprz, 2 łyżeczki masła.
Jak przyrządzić?
Wcześniej namoczone grzyby obgotować, następnie przekręcić przez maszynkę i włożyć do wody, w której się gotowały. Następnie podsmażyć cebulę na maśle i wlać do tych grzybów, doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec zaprawić niewielką ilością mąki roztrzepanej ze słodką śmietaną.
Jak podawać?
Sos ten jest znakomity do krokietow, ziemniaków, placków ziemniaczanych, gołąbków itp.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | krakus 2000 |