Składniki:
Ogórki, chrzan w liściu (może też być w korzeniu), czosnek (4 ząbki na bańkę), koper. Zalewa: woda, sól, lisć laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy końce z dwóch stron. Ogórki musimy dobierać tak, aby przecisnęły się przez otwór w bańce. Następnie na dnie bańki układamy chrzan, koper i czosnek (pokrojony) i wypełniamy bańkę ogórkami. Na wierzch także układamy koper, chrzan i czosnek. Przygotowujemy zalewę. Na każdy 1 litr wody wsypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy pieprz, ziele i liść laurowy. Zalewę zagotowujemy i czekamy koniecznie, aż ostygnie, po czym zalewamy bańkę z ogórkami, zakręcamy i odstawiamy.
Potrzebne przybory:
bańki po wodzie mineralnej 5 l
Jak podawać?
Kiedy będziemy chcieli otworzyć bańkę, ścinamy jej wierzch i w ten sposób wyciągamy ogórki. Najlepiej je później przełożyć do słoików i zalać tą samą wodą, która jest w bańkach.
Uwagi:
Ogórki tak robione są twarde nawet po roku i zachowują smak i aromat. Radzę spróbować, bo ja kiszę tak ogórki od paru lat i naprawdę jestem zadowolona. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | joanna |