Składniki:
50 dag matiasów, 10 dag suszonych śliwek, mała papryka czerwona, 2 ogórki korniszony, 2 cebule, pół szklanki oleju, 15 dag keczupu, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Śledzie namoczyć na noc z odrobiną octu - wówczas nie będą za słone. Ogórki i paprykę pokroić w cienkie paski. Śliwki sparzyć wrzącą wodą i moczyć niezbyt długo, następnie naciąć i powkładać w nie po kilka paseczków papryki i ogórka. Śledzie odcisnąć z wody, przyprawić pieprzem i przekroić wzdłuż na pół. Każdą śliwkę owinąć paskiem śledzia, spiąć wykalaczką i ułożyć w salaterce. Sos: olej podgrzać i wrzucić pokrojoną w talarki cebulę. Gdy się zarumieni, dodać trochę wody, keczup, ziele angielskie i listek laurowy. Wszystko wymieszać i podgrzewać 5 min. Sosem zalać śliwki ułożone w salaterce. Przed podaniem potrawę kilka godzin chłodzić w lodówce.
Uwagi:
Ostatnio śliwek nie moczyłam, tylko biorę jedną, trochę ją rozgniatam, nakładam paseczki papryki i ogórka, przykrywam drugą i zawijam matiasem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lilka |