Składniki:
1 porcja rosołowa z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń i natka), kawałek selera, "warzywko", 1 młoda cukinia (z jeszcze miękką skórką), posiekany koperek, łyżeczka mąki, mały kubek śmietany, 2-3 duże ziemniaki.
Jak przyrządzić?
Porcję rosołową zalać wodą, dodać jarzyny, ugotować. Wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w kostkę i odłożyć. Do wywaru wrzucić 3/4 pokrojonej w kostkę cukinii (razem ze skórką), pozostałą 1/4 pokroić w plasterki, ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Ugotowaną w wywarze cukinię, zmiksować blenderem lub końcówką miksera, do tego wrzucić plasterki cukinii oraz pokrojone ziemniaki i ugotować do miękkości. Na koniec wlać śmietanę z rozprowadzoną mąką, jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku "warzywkiem", dodać odłożoną marchewkę, posypać koperkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gabi 621 |