Składniki:
15 czubatych łyżek mąki (ok. 30 dag), 15 czubatych łyżek cukru (ok. 30 dag), 15 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 30 dag), 4-5 jajek, 1 torebka cukru waniliowego, 5 dag mielonych orzechów laskowych, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Jak przyrządzić?
Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijać stopniowo jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać mielone orzechy laskowe, do drugiej kakao. Nasmarować tłuszczem formę keksową (28 cm długości), a następnie posypać bułką tartą. Wypełnić ciastem orzechowym, przykryć warstwą ciemnego ciasta. Wykonujac spiralne ruchy widelcem, przemieszać obie warstwy. Piec 50-60 minut w temperaturze 170-200 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 24 |
Autor | asent |