Składniki:
ogórki szklarniowe, 40 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, papryka konserwowa, czosnek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Zaczynam od posiekania bardzo drobno wątróbki (można też zmielić, ale lepsza jest posiekana) i smażę ją na maśle razem z drobno posiekaną cebulą, po ok. 5 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), sól i pieprz i jeszcze duszę przez ok. 2 min. Odstawiam do ostudzenia i w międzyczsie przygotowuję ogórki: odkrawam końce i dzielę je na 5-centymetrowe kawałki, ale nie obieram, dalej wyskrobuję środek, ale uwaga, nie do samego końca, żeby to, co będzie w środku, nie wyleciało. Wydrążony miąższ z ogórków lekko solę, żeby puścił sok i odstawiam na sitko, żeby obciekło. Paprykę konserwową kroję w drobną kosteczkę. Wystudzoną wątróbkę mieszam w misce razem z odciśniętym miąższem z ogórków i papryką i przyprawiam solą i pieprzem. Całość musi być choć trochę pikantna. Gotowy farsz nakładam do wydrążonych ogórków i ozdabiam np. koperkiem.
Jak podawać?
Na zimno jako przystawkę.
Uwagi:
Jest to doskonała przystawka nawet dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką. Ogórki można faszerować też twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i kawałkami łososia i przyozdobić kawałeczkiem cytryny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | śrubka |