Napoje rozgrzewające na chłodne wieczory
ANNA GAWRYLUK • dawno temuJesienią i zimą szukamy różnych sposobów na rozgrzanie: podkręcamy na maksa kaloryfery, zakładamy wełniane swetry i skarpety, bierzemy gorącą kąpiel. Czasami jednak to nie wystarcza, bo wciąż jest nam zimno. Spróbuj rozgrzać się od wewnątrz. Oto nasze trzy pyszne propozycje.
Koktajl dyniowy z imbirem
Sezon na dynie ciągle trwa, więc warto to wykorzystać i spróbować tego niesamowitego koktajlu, który nie dość, że ogrzeje każdego zmarźlucha, to jeszcze wprawi nas w świąteczny nastrój.
Składniki: 1 kg dyni, 3 banany, 2 pomarańcze, 3 łyżki mleczka kokosowego z puszki, świeży imbir (ok. 2 cm), cynamon.
Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do wyciskarki do soków. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Banany, imbir, mleczko kokosowe i cynamon wkładamy do blendera i miksujemy, pod koniec dodajemy sok z pomarańczy i dyni. Możemy dodać więcej imbiru, cynamonu lub mleczka kokosowego w zależności od upodobań.
Grzana whisky z syropem klonowym
Ten drink z pewnością przypadnie do gustu wszystkich wielbicielom słodkich napojów o korzennym aromacie. Whisky rozgrzewa, a syrop klonowy naprawdę potrafi osłodzić życie.
Składniki: 100 ml wody, 25 ml whisky, łyżka syropu klonowego, 1 plasterek cytryny, 4 goździki, skórka cytrynowa.
Wykonanie: Wbijamy goździki w cytrynę i wkładamy do niewielkiego garnuszka, dodajemy syrop klonowy, trochę otartej skórki z cytryny, zalewamy wodą doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i po kilku minutach wlewamy do szklanki z whisky.
Gorąca czekolada według Nigelli
Nigella Lawson to brytyjska autorka bestsellerów o gotowaniu. Jej przepisy podbijają serca telewidzów i internautów. Sprawdź, jak smakuje czekolada z przepisu Nigelli.
Składniki: 500 ml mleka, 100 g ciemnej czekolady, 1 laska cynamonu, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki ciemnego rumu.
Wykonanie: Mleko wlej do rondelka i dodaj do niego czekoladę, cynamon, miód i cukier. Gotuj na małym ogniu, a gdy czekolada się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy i rum.
Źródło przepisu Nigelli: http://www.nigellalawson.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze