Masz takie garnki w domu? Wyrzuć je
REDAKCJA • dawno temuTo, w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Dlatego warto zrobić przegląd garnków, które posiadamy.
To, w czym gotujemy, ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Dlatego warto zrobić przegląd garnków. Do kosza na pewno nadają się garnki aluminiowe. Nawet niewielka ilość tej substancji jest szkodliwa dla organizmu.To, że garnek jest w naszej kuchni od pokoleń, nie sprawia, że staje się mniej szkodliwy.
Kobiety powinny uważać na naczynia ze stali nierdzewnej. 20 proc. populacji, zwłaszcza panie, jest uczulona na nikiel. Używając więc takich garnków, możemy narazić się na wysypkę czy inne objawy alergiczne. Mitem natomiast jest, że teflon jest toksyczny. Jedyne, czego powinniśmy się obawiać, to aluminium, z którym potrawa ma kontakt, kiedy teflon zostanie zarysowany.
W jakie garnki warto inwestować? Posłuchajcie, co na ten temat ma do powiedzenia prowadząca program "Wiem, co jem na diecie", Katarzyna Bosacka.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze