Składniki:
- 1 kg sera białego (może nawet więcej),
- 8 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 1 margaryna,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy lub cytrynowy lub sok z połowy cytryny,
- rodzynki (wcześniej namoczone) oraz czekolada na polewę.
Jak przyrządzić?
Ser przemielić przez maszynkę.Ubić pianę z ośmiu białek. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać margarynę, przemielony ser, mąkę i proszek do pieczenia, nastepnie aromat lub sok oraz pianę i bakalie, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy(najlepsza tortownica 26/28 cm, pasuje idealnie)wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką lub kaszą manną. Piec jedną godzinę:-) Przeważnie chociaż z tym różnie bywa, ponieważ wszystko zależy od sera,więc nie przejmujmy się kiedy piecze się półtorej godziny i wciąż się wydaje mokry bo napewno się upiecze, dobrze wtedy wyłączyć opiekanie z góry. Ja piekę zawsze wieczorem i zostawiam w zamknietym piekarniku na noc wtedy mam pewność że nie opadnie. Gdy wystygnie roztopić czekoladę w garnuszku z łyżką wody lub mleka,i polać sernik.
Uwagi:
Ten sernik udaje się po prostu zawsze:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Karolineczka |