Składniki:
- 30 dag twardego sera żółtego w kawałku,
- 2 ząbki czosnku,
- majonez,
- ew. jajko (wersja łagodniejsza sałatki).
Jak przyrządzić?
Ser zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wymieszać z majonezem, którego dodajemy tylko tyle, by składniki się ze sobą połaczyły. Dla złagodzenia smaku można dodać skrojone w kostkę jajko na twardo.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
Smaczniejsza drugiego dnia po zrobieniu.Nie jest to sałatka której można zjeść duże ilości, raczej 2-3 łyżki za jednym razem, ale wybornie smakuje jako przystawka, badż jedna z sałatek na wigilijnym stole.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |