Polędwiczki z boczniakami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 60 dag polędwiczek,
- 50 dag boczniaków,
- 5 dag cebuli,
- łyżka oleju,
- pół łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- liść laurowy,
- pieprz i sól.

Jak przyrządzić?

Opłukane polędwiczki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Obraną cebulę posiekać. Do garnka włożyć mięso, cebulę, grzyby, masło, liść laurowy, skropić 2 łyżkami gorącej wody, przykryć i dusić 30 min. Dodać natkę pietruszki, śmietanę, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać i podgrzać.

Jak podawać?

Można podawać z kładzionymi kluskami lub puree.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Autorpilaar

Polędwiczki z boczniakami: Podobne przepisy

Polędwiczki z boczniakami: wypróbuj również

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... oznaczać tłustych kawałków mięsa o dość ciężkiej konsystencji. Równie dobrze możemy zdecydować się na przygotowanie delikatniejszych i bardziej wykwintnych kęsków. Świetnym pomysłem na obiad są polędwiczki ... wieprzowe w sosie grzybowym. ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... gości na naszych talerzach, co nie dyskwalifikuje go z tego, by od czasu na czasu znalazł się w naszym menu. Zaserwowanie polędwiczek cielęcych gościom spowoduje, że ty będziesz się doskonale czuła ... do gotowania bulionu, będącego podstawą ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami ... waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... ” - Polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny  2 polędwiczki wieprzowe,3 ząbki czosnku,3 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka otartego majeranku,½ łyżeczki cząbru,sok i skórka otarta z ½ cytryny,sól, pieprzbiałe ... z oliwek. Polędwiczki dokładnie ...

dawno temu

Kochanego ciałka...

... w majonezie, kroimy chleb, szyneczki, polędwiczki, wędzonki, rozkoszujemy się poezją smaku... Chciałoby się dobrze podjeść, ale na każdym kroku jak nie lekarze, to natrętne reklamy dietetycznej margaryny, soków ...

dawno temu

Grzyby służą zdrowiu

... to powód do dumy każdego grzybiarza. Są one źródłem wapnia, białka, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Cenione są także boczniaki ze względu na właściwości lecznicze. Wzmacniają one naczynia ... , selenu i sodu, a także obecność ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jadłonomia po polsku - obowiązkowa pozycja dla mistrza kuchni

... i rodzime składniki. Należą do nich między innymi popularne strączki (fasola, cieciorka), boczniaki oraz sezonowe warzywa i aromatyczne zioła. Po trzecie… podział na sezonowość dań Korzystając z Jadłonomii ... też można wywnioskować, że księga ...

dawno temu

Potrawy z dodatkiem pożywnych kiełków

... Dla wegetarian polecałabym orkiszową sałatkę z kiełkami ciecierzycy – Wegetarianka Jeśli poszukujecie pełnego witamin i dietetycznego obiadu proponuję makaron dyniowo-imbirowy z kiełkami i boczniakami – Kuchnia Obłędnie Zdrowa Jaki przepis ...

dawno temu

Mięso w sosie

... bulionu, tak, aby sos nie stał się zbyt rzadki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mięso w sosie musztardowym – ten rodzaj sosu doskonale sprawdza się w połączeniu z karkówką czy polędwiczkami ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... sytości na pewno sprawdzą się pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i rozmarynem – White Plate Przyznacie chyba, że dość intrygująco brzmią pierogi z boczniakami, więc może warto spróbować? - Kuchnia ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... co wołowina, a dobry schab czy polędwiczki – tyle co pierś z kurczaka. Filet wieprzowy z zawartością około 2 gramów tłuszczu na 100 gramów zalicza się dziś do żywności niskotłuszczowej ... , chroni przed utratą ciepła, jest niezbędny do ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... z boczniaków, flaczki jarskie bądź flaczki z drobiu bądź z różnymi dodatkami przypraw. Poza granicami naszego kraju można spotkać się z flakami z kminkiem, mlekiem, papryką, a także octem winnym ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... z nich nadmiar wody. Gdy osiągniemy już odpowiadającą nam konsystencję – sos jest gotowy. Sos ten jest wspaniały do drobiu, doskonale sprawdza się również w duecie z miękkim mięsem (polędwiczki wieprzowe), jak i z... białą kiełbasą. ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... a pokrywającą cały grzbiet słoniną. Szynka natomiast zajmuje obszar pod ogonem, a powierzchnię między nią a nogą określa się mianem golonki. Gdzie indziej znajduje się polędwiczka, która jest elementem ...

dawno temu

Monotonii sosów mówimy stanowcze NIE

... (karkówka, polędwiczki wieprzowe), jak i do sałatek z orzechami i serami. Balsamico truskawkowe 300 ml octu balsamicznego,pół szklanki cukru,80g mąki,10 truskawekDo niedużego garnka wlewamy ocet ...

dawno temu

Dania z serem

... śmietaną i dobrze wymieszać. Ser pleśniowy w subtelny sposób potrafi także wydobyć smak mięsa. Można więc zastosować go jako nadzienie do polędwiczek wołowych czy użyć jako dodatek do kotletów ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jest działanie odmładzające i regenerujące. Interesujące, prawda? Weźmy chociaż pospolite boczniaki – dostarczają one organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, m.in. pleuranu odpowiedzialnego ...

dawno temu

Gra pozorów

... zapraszam mojego wybranka do siebie na romantyczne kolacje, podczas których serwuję zupę dyniową z cynamonem i kolendrą oraz polędwiczki w glazurze z brązowego cukru, aż tu pewnego dnia nagle daję ...

dawno temu

Kasa wspólna czy nie wspólna?

... polędwiczki, co prawda nie usmażonej ale bardzo drogiej. Paradoksalnie, budżet domowy przypomina gardło pijaka: ile nie wlejesz i tak zaraz wyschnie. Koniecznym okazują się cięcia, przeprowadzane kobiecą ...

dawno temu

Komosa ryżowa

... i komosą ryżową Składniki: • 40 g komosy, • 60 g dyni, • 1 cebula, • ząbek czosnku, • 100 g boczniaków, • 2 łyżki startego parmezanu, • 125 ml śmietany. Przygotowanie: Do garnuszka wsypujemy komosę ...

dawno temu

Powiązane Tematy