Składniki:
- 60 dag polędwiczek,
- 50 dag boczniaków,
- 5 dag cebuli,
- łyżka oleju,
- pół łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- liść laurowy,
- pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Opłukane polędwiczki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Obraną cebulę posiekać. Do garnka włożyć mięso, cebulę, grzyby, masło, liść laurowy, skropić 2 łyżkami gorącej wody, przykryć i dusić 30 min. Dodać natkę pietruszki, śmietanę, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać i podgrzać.
Jak podawać?
Można podawać z kładzionymi kluskami lub puree.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pilaar |