Składniki:
- 3 spore filety śledziowe (solone lub z octu),
- 2 cebule,
- 2 jabłka, najlepsze kwaskowe,
- 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki,
- 2 ugotowane w mundurkach marchewki,
- 2 ugotowane w całości buraki,
- majonez,
- sól,
- pieprz,
- ocet lub sok z cytryny,
- dobry olej sałatkowy.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
Śledzie pokroić w nieduże kawałki.
Ziemniaki, marchewkę, buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,uwaga! Każde warzywo do osobnego naczynia!
Buraczki doprawić solą, cukrem octem lub cytryną i olejem, dobrze wymieszać.
Zaczynamy układać warstwy sałatki:
dno przezroczystej miski (najlepiej, żeby miała kształt walca) smarujemy warstwą majonezu.Potem wysypujemy równomiernie ziemniaki, solimy i pieprzymy. Następnie dajemy warstwę cebuli.
Teraz najważniejsze: warstwa śledzi.Nie zrażając się trudnościami smarujemy śledzie majonezem.
Dalej już z górki:
warstwa marchewki,
następnie odrywamy się od warstw, żeby zetrzeć jabłka na grubej tarce i ułożyć je na marchewce,znowu majonez i na koniec warstwa buraczków.
Przed samym podaniem bierzemy woreczek foliowy, nakładamy do niego trzy łyżki majonezu, zaciskamy, w rogu wyccinamy niewielką dziurkę i na sałatce robimy ozdobny majonezowy szlaczek, tak jak na tortach. Można użyć majonezu w specjalnej plastikowej butelce, łatwiej go wycisnąć, ale jest trochę za rzadki, moim zdaniem.
Uwagi:
Nie uklepujcie warstw sałatki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eskariola |