Składniki:
- chleb,
- jajka,
- żółty ser,
- masło (roślinne),
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek (dużo),
- olej (smalec, oliwa).
Jak przyrządzić?
Kromki chleba, najlepiej czerstwego, smarujemy masłem i przykładamy ser. Po prostu robimy kanapki z serem, uważając żeby ser dobrze przykleił się do chleba. Kilka jajek (w zależności ilości chleba) roztrzepujemy na talerzu wraz z przyprawami. Obtaczamy nasze kanapki w jajku i na patelnię.
Jak podawać?
Z ketchupem lub podobnym sosem - np. meksykańskim.
Uwagi:
1. Ja smażę na oleju. Na smalcu smaży się prościej - mniej przywiera do patelni, ale lepiej mi smakuje na oleju.2. Lepiej użyć sera twardego (ostrego). Z łagodnym trudniej usmażyć - rozpływa się na patelni.3. Zamiast sera można użyć np. kiełbasy nie pierwszej świeżości choć jak twierdził Woland świeżość bywa tylko jedna - jesiotr drugiej świeżości jest po prostu zepsuty.4. Majeranek dobrze jest wypłukać w wodzie - prawie zawsze jest z piaskiem. Ja daję go tak z łyżeczkę na jedno jajko.5. Kromki chleba najlepiej włożyć w jajko, włożyć z drugiej strony i na patelnię. Konkretnie chodzi o to, żeby chleb nie leżał w jajku, bo je wchłonie i wyjdzie nam jedno jajko na kromkę chleba.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Iwan |