Składniki:
Na 4 osoby lub dla 2 żarłoków:
- pół paczki makaronu świderki,
- 15 dag pieczarek,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki bulionu z kostki,
- 3 opakowania serka topionego ziołowego, albo 10 dag zółtego sera,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- Vegeta.
Jak przyrządzić?
1) Makaron gatujemy w lekko osolonej wodzie.2) Pieczarki podsmażamy z pokrojoną w kostke połową cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem.3) Na patelni na 3 łyżkach masła zeszklić połówke cebuli (bardzo drobno pokrojonej), dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę, ale nie przyrumieniać.4) Zdjać patelnie z ognia, dodać mleko (doprawione solą, pieprzem i vegetą) i starnnie wymieszac, zeby sie grudki nie porobiły, potem wlac bulion.5) Patelnie postawić na ogień i cały czas mieszac aż sos zgęstnieje, wtedy dodać ser i pieczarki i mieszać aż sie rozpuści ser. Dodac pokrojona natke pietruszki.6) Połączyć sos z makaronem i gotowe.
Uwagi:
Sos ma być gęsty, ale nie do przesady, jak widzicie, że gęstnieje zbyt mocno, dolac mleka.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Apis |