Babka cytrynowa (autor Aneta)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3/4 kostki margaryny,
- 5 jajek,
- 1 cytrynę,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do posmarowania formy,
- lukier,
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok z połowy cytryny.

Jak przyrządzić?

Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzec na drobnych oczkach i wycisnąć sok,dodac do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 50 min. w 175C. Ostudzone ciasto polać lukrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorAneta

Babka cytrynowa (autor Aneta): Podobne przepisy

Babka cytrynowa (autor Aneta): wypróbuj również

Powiązane Tematy