Składniki:
PORCJA DLA 2 OSÓB:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 15 dkg sera Lazur lub Rokpol ( pleśniaki z niebieską pleśnią),
- 1/2 kostki masła,
- 1 lub 2 torebki ryżu (w zależności od potrzeb).
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka poszarfować na płaskie paseczki. Ser pokroić w grubsze plastry (ok. 4 mm). Masło także pokroić w paseczki.
Na dnie żaroodpornego naczynia kładziemy paski masła, na to płaskie plastry piersi (tak aby przykryły dno), na piersi układamy ser, na ser znowu paski piersi itd., warstwy kładziemy aż do wyczerpania przygotowanych produktów, ze wskazaniem że na górze ma pozostać ser. Całość przykrywamy i wkładamy na około 20 min. do nagrzanego piekarnika. W tym czasie gotujemy ryż. Po wyjęciu z piekarnika mięso dzielimy na porcje a powstałym sosem maślano-serowym polewamy ryż.
Potrzebne przybory:
Dobry nóż bez ząbków, małe żaroodporne naczynie z przykrywką.
Uwagi:
Danie najlepiej smakuje podane z białym, półwytrawnym winem.
UWAGA! Potrawy się niczym nie przyprawia!!
Moi goście jeszcze nie zgadli z jakich produktów się to danie przygotowuje, ale zawsze robiło ono spore wrażenie. Polecam na miłą kolacyjkę we dwoje zwłaszcza kiedy brakuje czasu na pracochłonne potrawy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Mała Jędza |