Sk艂adniki:
- 3 mlode cukinie,
- 3 srednie marchewki,
- natka pietruszki,
- 1 srednia cebula,
- makaron penne,
- mleko,
- sol, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Cukinie kroimy na plasterki (ok 5mm grubosci), to samo czynimy z marchewka. Cukinie po krojeniu dobrze jest posypac sola (nie za wiele!!!)i wymieszac reka, tak aby sol rownomiernie sie rozprowadzila. Natke drobniutko siekamy. W miedzyczasie gotujemy makaron penne. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulke siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy ok 5 min, az sie zeszkli. Do cebulki wrzucamy cukinie i marchew. Jednoczesnie wlewamy ok 3/4 szklanki mleka. Dusimy podlewajac mlekiem, jesli wyparowuje. Na sam koniec dodajemy pietruche i pieprz. Do calej potrawy wystarczy dodac wczesniej ugotowane penne, a calosc mozna doprawic startym zoltym serem.
Uwagi:
Uwaga! Potrawa nie moze byc za slona. W smaku powinnismy wyczuwac slodka nute.
Podawac z bialym winem.
PYCHA!!!
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Autor | Makrela |