Sk艂adniki:
- 500 g marchewki (pocietej na talarki lub "patyczki"),
- 4 zabki czosnku,
- 4 lyzki oliwy,
- 4 lyzki octu,
- 2 lyzki mielonego kminku,
- 1 lyzka sproszkowanej papryki,
- 2 lyzki swiezej kolendry albo pietruszki, jak kto lubi,
- sol, pieprz do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wsadzic marchewki, czosnek do rondelka, wlac wody tyle zeby przykrylo warzywka i od momentu zagotowania wody pogotowac 5-7 minut, po czym odsaczyc i przelozyc do miseczki. Zmiazdzyc ugotowany czosnek i wymieszac z marchewkami. W osobnym naczyniu wymieszc oliwe, papryke, kminek, sol i pieprz. Polaczyc to z marchewka i dodac posiekana kolendre badz piertuszke. Serwowac zimne lub cieple, jak kto woli i lubi.
Potrzebne przybory:
deseczka, nozyk do obierania i kolejny do krojenia marchewki i miazdzenia czosnku, rondelek do gotowania, miseczka do podania salatki.
Jak podawa膰?
Mozna w miseczce tak zeby kazdy sie poczestowal, albo podana na talerzu z miesem, znow, jak kto woli i lubi. Mozna oczywiscie innych przypraw uzyc wedle upodobania, moze nie bedzie to za bardzo autentyczne ale zawsze mozna pooeksperymentowac :)
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Kasia |