Musli – jasna strona twojej mocy
MONIKA SZYMANOWSKA • dawno temuZapytaj mamę, a jeszcze lepiej – babcię. Nawet w zatęchłym socjalizmie istniało babskie śniadanie-cud, tzw. surówka piękności, jako pierwszy posiłek dnia. Zastrzyk energii, witamin i wszystkiego, co najlepsze. Dziś wypiera ją skutecznie osobiste musli – twoja własna, prywatna kompozycja składników. Idea jednak jest podobna. Surówka piękności to godna szacunku poprzedniczka musli!
Wzrusz się nad garstką wspomnień, a wypróbowanie też nie zaszkodzi! Wspomniana staruszka – surówka piękności – to: płatki owsiane (nie błyskawiczne!) namoczone w miseczce przegotowanej wody na noc, a rano zalane mlekiem lub jogurtem, do tego sok z połówki cytryny, starte wraz ze skórką jabłko, łyżka miodu, kilka orzechów włoskich, pestek dyni, migdałów – wedle gustu. Zamiast jabłka, mogą być każde owoce sezonowe.
Po 2–4 tygodniach takich „monotonnych” śniadań włosy gęstnieją i błyszczą, paznokcie rosną jak szalone, ze skóry znika trądzik. Do tego wspaniale trawisz i nie łapie cię byle choróbsko. Nie masz też napadów wilczego głodu w porze obiadu czy kolacji, zatem w rozliczeniu dobowym zjadasz mniej. Cud? Bynajmniej. Kompozycja ściśle naukowa i do tego pyszna.
Jak to działa?
Prosto. Dobrze skomponowana mieszanka tego typu dostarcza organizmowi kompletu witamin z grupy B oraz minerałów, które są zawarte w pestkach, nasionach i orzechach. Odpowiednią dawkę wapnia gwarantuje mleko, jogurt lub inny dodatek mleczny. Sok z cytryny oraz owoce zapewniają dzienną dawkę witamin. Miód korzystnie wpływa na układ krążenia. Płatki owsiane zapobiegają podwyższonemu poziomowi cholesterolu i sprzyjają odpowiedniej pracy jelit.
Nie tylko gotowizna z supermarketu
Śniadanie powinno mieć min. 500 kcal, czyli ok. ¼ twojego dziennego zapotrzebowania. Musli ci to gwarantuje. Atrakcją jest fakt, że bez wysiłku możesz zrobić je sobie sama, jak biżuterię – dobierając kolory, smaki i aromaty, jakie lubisz. Pełne ziarna, bogate w witaminy można łączyć z całą gamą dodatków dawniej niedostępnych: egzotycznych bakalii, owoców, orzechów i nasion, czekolady, ciasteczek korzennych, krówek, pyłku kwiatowego, jagód goji czy morwy białej.
Co w tym nowego?
Pyłek kwiatowy pięknie pachnie, jest bardzo cennym produktem odżywczym i leczniczym. Pomaga w rekonwalescencji, przy braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Jagody inkaskie w czekoladzie – w Polsce zwane złotymi jagodami — są bogate w witaminy A i C, beta-karoten, niacynę i fosfor, magnez, potas i żelazo. Przypisuje się im właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe, a nawet antyalergiczne. Owoce morwy BIO stosuje się do leczenia np. cukrzycy. Orzechy pecan obniżają poziom cholesterolu, pomagają zachować młodość, wzmacniają włosy i paznokcie.
Takie możliwości przebierania w składnikach oferuje np. istniejący od kilku miesięcy sklep internetowy musli www.takjakchcesz.pl.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze