Cukier nie taki zły? Naukowcy odkryli dla niego nowe zastosowanie!
PAULINA BRZOZOWSKA • dawno temuWiększość z nas stara się unikać cukru za wszelką cenę. Dietetycy od wielu lat straszą nas, że "biała śmierć" to przede wszystkim problemy i murowane kłopoty ze zdrowiem. Okazuje się jednak, że w białych kryształkach znajdziemy też jasne strony. A konkretnie jedną.
Zgodnie z badaniami opublikowanymi w magazynie "Well+Good", cukier może mieć zbawienny wpływ na nasz… mózg. – Cukier jest kluczowy dla witalności naszego mózgu i jego poprawnego funkcjonowania – mówi dr Drew Ramsay. Przeprowadzone przez niego badanie dowodzi, że mózg zużywa 400 kalorii z samej glukozy każdego dnia. Nie znaczy to jednak, że dwa czekoladowe batoniki załatwią sprawę.
Ważne jest jednak skąd czerpiemy źródło słodyczy dostarczane do naszego organizmu. Fruktoza, pochodząca z owoców, nie ma zbyt dobrego wpływu na twoje ciało. Z kolei cukier pochodzący z naturalnych produktów, takich jak miód czy syrop klonowy może usprawnić pracę twojego umysłu.
Warto też wspomnieć, że z tych 400 kalorii tylko jedna czwarta powinna pochodzić bezpośrednio z cukru. Pozostałą część powinnaś czerpać z węglowodanów, które są równie ważne dla twojego ciała, dostarczając mu energii.
Wygląda na to, że odrobina cukru z naturalnego źródła nie tylko ci nie zaszkodzi, ale przede wszystkim pomoże. Możesz śmiało posłodzić kawę łyżeczką miodu!
Paulina Brzozowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze